search
top

Runen

De laatste tijd zie je steeds vaker runen voorkomen in mijn creaties. Ook op markten en festivals geeft ik steeds vaker runenconsulten en advies. Wat zijn runen en waar worden ze voor gebruikt? Dit artikel gaat inhoudelijk in op de runen en geeft een korte (maar niet complete!) omschrijving van de runen gebruikt in het Oude Futhark.

Wat zijn runen?

De runen vormen een alfabet (in dit geval Futhark) dat heel vroeger door de Germaanse stammen in Noord-Europa werd gebruikt. Het woord rune is afgeleid van Rúna, wat oud Germaans is voor fluistering, geheim of mysterie. De runen zijn sterk verbonden met de krachten van de natuur; ze weerspiegelen de wereld en het mythologische wereldbeeld van de Germaanse volken.

De 24 runen zijn verdeeld in groepen van 8, Aets genoemd.  deze ‘periodes’ kun je vergelijken met je basisschooltijd (je leert de beginselen), je middelbare school tijd (je gaat dieper in op de geleerde materie) en je tijd als werkende (je wordt in het diepe gegooid, nu moet je al het geleerde zelf toepassen). Iedere rune heeft dus zijn eigen kracht maar kan tegelijkertijd ook een verdieping zijn op een andere rune. Er zitten mooie tussen en heftige, elke rune heeft zijn eigen kracht en energie.

De runen in het kort:
1e Aet:
Fehu (f): Vee, bezit, veilig thuis
Uruz (u): Oeros, ongetemde krachten
Thurisaz (th): Doorn, reus, bescherming, weerstand
Ansuz (a): God, taal, communicatie, creatieve energie
Raidho (r): Wiel, wagen, leren, reizen
Kenaz (k): Toorts, vuur, kennis
Gebo (g): Geschenk, delen, verbinden
Wunjo (w,v): Geluk, vrede, vervulde wensen

2e Aet:
Hagalaz (h): Hagel, verstoring, zucht naar controle
Nauthiz (n): Nood, noodzaak, volharding
Isa (i): IJs, vertraging, rust, wijsheid
Jera (j): Oogst, beloning na hard werken
Eihwaz (ae): Taxusboom, ernst, dood/transformatie
Perthro (p): (kans)spel, vermaak, gezelligheid
Algiz (z): verdediging, ademruimte
Sowilo (s): zon, macht, de kracht om het juiste te doen

3e Aet:
Tiwaz (t): de god Tiwas, vaderfiguur, mannelijke aspecten
Berkana (b) =: moedergodin, berk, vrouwelijke aspecten
Ehwaz (e): paard, trouw, loyaliteit, versnelling
Mannaz (m): man, mens, het intellect, het hogere ik
Laguz (l): water, zee, gevoelens, introspectie
Ingwaz (ng): de god Ing, inspiratie, intuïtie
Dagaz (d): dageraad, dag, daglicht, doorbraak
Othala (o): ouderlijk huis, vaderland, bestemming, bestendigheid

Hoe kun je ze gebruiken?

Je kan runen gebruiken om mee te orakelen, je kan ze bij je dragen voor extra kracht (afhankelijk van de rune die je kiest) als geluksamulet, je kan er je naam mee schrijven maar je kunt ze ook gebruiken om dieper inzicht te krijgen in jezelf. Wat doet een bepaalde rune met je? Hoe ga je hiermee om? Hoe kan de rune je hiermee helpen? Je kunt ook een bindrune maken door diverse runen te combineren of gebruiken als versiering op (kracht)voorwerpen.

Voorbeeld van een runendoosje

Voorbeeld van een runendoosje

Zelf een runenset maken of kopen

Runensets kun je maken van heel veel verschillende materialen. Ik heb ze gezien van hout, (edel)stenen, metaal maar ook van pompoenpitten, glas en klei. Je kunt het zo ingewikkeld of simpel maken als je zelf wilt. Je kunt ook kant en klare runensetjes kopen als je het lastig vind om ze zelf te maken.  Árvakr heeft een aantal mooie runensetjes gemaakt, zie hier. Als je er vaker actief mee werkt merk je dat je vaak verschillende sets hebt voor verschillende toepassingen. Meestal heb je een persoonlijke set waar je alleen zelf mee werkt en een set als je leggingen gaat doen voor anderen.

Runenconsult

Als ik een runenconsult geef op de markten en beurzen waar ik sta met mijn marktkraam, dan geef ik meestal de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende runenleggingen. Aan de hand van de manier waarop je de runen legt kun je verbanden zien en de eigenschappen van de runen koppelen. Dit is uiteraard geen exacte wetenschap en is altijd afhankelijk hoe de lezer van de runen interpreteert.

Driehoekslegging – algemeen inzicht in de huidige situatie. Je pakt blind drie runen uit je runenset en legt de runen in een driehoek. Een voor wat je moet loslaten, een voor wat je advies/doel is en een voor wat je daarbij kan helpen.

Worp van Tacitus – algemene boodschap of bewuste vraag. Je werpt alle runen en kiest daaruit blind drie runen. Een voor je verleden, een voor je Heden en een voor de Toekomst.

Legging van Tiwaz – advieslegging bij bepaald doel. Deze legging is iets ingewikkelder maar geeft wel goed inzicht. Je pakt de runen een voor een en legt ze in de vorm van tiwaz (pijlpunt). Je begint met een rune voor de huidige situatie, dan pak je er een voor wat je dromen/doelen/behoeftes zijn. De volgende rune is hoe je die kan vervullen/verwezenlijken. Dan leg je links een rune voor wat je beter niet kunt doen en vervolgens een rune aan de rechterkant wat je beter wel kunt doen.

Naamlegging – Luister naar wat de runen over jou kunnen vertellen. Hele persoonlijke legging, je neemt het aantal letters van je (voor)naam en pakt het zelfde aantal runen blind uit je runenset. Je kunt ze vervolgens in een cirkel leggen en proberen de verbanden te ontrafelen die op dit moment van toepassing zijn.

Heb je ook interesse in een runenconsult, kijk dan op de evenementenpagina wat het volgende evenement is of neem persoonlijk contact op voor een privéconsult.

Van 2012 tot 2014 heeft Nasomari bij Daniëlle Pasma van Erunáme een tweejarige runenqueeste gevolgd. Tijdens deze opleiding ervaar je de theorie van de rune en ga je ook praktisch met de rune aan de slag. Om de rune compleet te ‘ervaren’ stem je je af op de energie van de rune en zo ben je elke maand actief bezig met één rune. Er zitten 24 runen in het ‘alfabet’, in dit geval het oude Futhark wat is gebruikt. Zie www.eruname.nl voor meer informatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

top